Aranyékszerek legfőbb tulajdonságai: ezért válaszd a klasszikus csodát!

Az arany örök érték. Feltehetően i.e. 6. évezred óta használják ékszerek, használati tárgyak készítésére. A társadalmi fejlődés során kialakult fizetőeszköz-igényt is a belőle vert érmékkel elégítették ki már i.e 650-ben. Az arany sikertörténete azóta is töretlen. Értékét az egész világon nagyra becsülik és értékelik, ezért képezhetnek a kereskedelemben pénzügyi biztosítékot. Mit érdemes tudnunk erről a ritka nemesfémről? Az arany ékszerek mellett mit készítenek még belőle? Az információkat már kibányásztuk! Induljon az aranymosás!

“Aranyos” tudomány

A peridódusos rendszer 79. eleme, mely nem csak a Földön, de az egész univerzumban is megtalálható. Latin neve (Aurum = a hajnal izzó fénye) hitelesen tükrözi legszembetűnőbb tulajdonságát: napsugárszínű, sárgás-vöröses csillogását. Leggyakrabban használt, angol elnevezését, GOLD, is ennek asszociációjaként kapta.

Keletkezése egy ritka jelenséghez, a szupernóvarobbanáshoz köthető. Az ilyen eredetű arany a Föld legmélyén rejtőzik. A feltárt arany jelentős része az elmúlt évezredek meteoritjaival hullott bolygónkra.

Kiváló fizikai és kémiai tulajdonságai miatt is közkedvelt nemesfém.

Tudtad?

 • Az arany sűrűsége nagyobb az óloménál (19,3 g/cm3 )
 • 1 gramm arannyal 1 m2-nyi területet lehet összefüggő aranyréteggel bevonni.
 • Kialakítható olyan vékony aranyréteg, ami átlátszó, de mégis ott van
 • A hanghullámok az aranyban közel 7-szer gyorsabban terjednek mint a levegőben
 • Diamágneses anyag: kizárólag mágneses térben hajlandó mágnesként viselkedni
 • Tisztaságát karátban mérik. Színtiszta arany 24 karátos
 • Igazi ritkaság: az emberiség 2014-ig megközelítően annyi aranyat hordott össze, ami egy 21m élhosszúságú kockában elférne!!!
 • A tengervíznek az aranytartalma:  0,5-1 mg/tonna
 • Az egyik legellenállóbb anyag:
  • Oxigénnel hevítés közben sem lép reakcióba
  • Lúgokkal, tiszta savakkal szemben ellenálló. Csak a királyvíz (salétromsav:sósav=1:3 arányú keveréke) győzedelmeskedik felette

Történelmi jelentősége

Úgy tudjuk, hogy már a rézkorban (i.e. 6000)  ismerték és használták az aranyat. A legelső pillanattól kezdve a hatalom, rang jele volt. Uralkodók, fejedelmek ékesítették magukat (koronák, jogarak, palástok,…) és palotáikat (kupolák, oszlopok, falfestmények, szobrok,…) vele.  Kegyetlen háborúkat vívtak birtoklásáért. Még ma, a XXI. században is folyamatos a küzdelem érte a modern kor csataterein (tőzsde).

Lelőhelyek:

Az európai ember túlkapásai miatt a kontinens aranybányái javarészt kimerültek.

Ma Dél-Afrika, Ausztrália és Amerikai Egyesült Államok területén vannak aranymezők/ bányák.

Mivel korlátozott a Föld aranykészlete, folyamatos az újrahasznosítása. Évről évre kevesebbet tudunk kitermelni. A különbözetet a központi bankok állományának értékesítéséből igyekeznek pótolni.

Ragyogóan sokoldalú/ Sokoldalú ragyogás

Bár az ékszeripar a legjelentősebb aranyfogyasztó, az egyedülálló fizikai-kémiai tulajdonságok miatt más iparágak is igényt tartanak rá.

Korrózióálló

Az aranyat nem kell elzárni se a levegőtől, se lúgoktól, de a tiszta savaktól sem. Ezért a fogorvoslásban szuvas fogak tömésére, pótlások készítésére alkalmazzák.

E tulajdonsága miatt is hasznosítják a microchip gyártás területén.

Aranyos sütemények

Az élelmiszeripar sem maradhat ki sorból! E175 néven ételszínezékként is találkozhatunk vele

Egészségügy

Az arany nem csak szemünket, de belsőnket is gyönyörködtetheti!

Az utóbbi években vált elismerten népszerűvé az alternatív gyógymódok kedvelői között az aranykolloid, melynek hatásosságát a legtöbb szakember ma már elismeri.

Az aranykolloid egy étrendkiegészítő: apró arany részecskék vízben feloldott kolloidos szuszpenziója.

Kutatások támasztják alá, amit a gyakorlat igazol: az aranykolloid fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő.(Himmel & Guy, 1997.).

Az arany segítségével az elme is ragyogni kezd: jelentős mértékben javítja a kognitív funkciókat. Segít a koncentrációban, serkenti a memóriát és egyes neurológiai tünetek kezelésére is alkalmazzák.

Testünk és szellemünk mellett a lelkünk is ragyogni fog, ha rendszeresen fogyasztunk aranykolloidot.

Ezen felül tumorkezelés és vérnyomásingadozás esetén is egyre eltejedtebb az alkalmazása.

Ezen sokoldalú felhasználása ellenére, a mai napig is a legtöbb arany ékszer formájában hasznosul. Az arany meleg árnyalat tartós, konzervatívabb értéket közvetít. Pontosabban, igaz ez a sárga- és vörösaranyra. A fehérarany, az ezüsthöz hasonlóan a hideg színekkel harmonizál igazán.

Kiváló nyújthatósága, de magas piaci ára miatt gyakran csak bevonják aranyréteggel az ékszereket, szobrokat. A szűlös készletek és a kedvezőbb eladási ár biztosítása érdekében gyakoriak az ötvözetek is.

Minden típusú ékszert készítenek belőle: az orrpiercingtől, a karkötőn át egészen a fogékszerekig.

Mi mit választunk legközelebb? Az Ékszerakció megmutatja!