Miért éri meg nyugdíjbiztosítást kötni? TOP 5 előny

Napjainkban már elengedhetetlen valamilyen kötött célú öngondoskodási formával megteremteni passzív éveink pénzügyi alapját, a szakemberek pedig jó ideje hangoztatják, miszerint a nyugdíjbiztosítás kötés az egyik legoptimálisabb megoldás erre a célra.

Sajnos hazánk társadalombiztosítási rendszere még mindig a felosztó-kirovó szisztémára épül és bár ez az ezredfordulót megelőzően még képes volt ellátni feladatát, ma már komoly kihívásokkal küzd. Ennek legfőbb oka a korfa elöregedésében keresendő, hiszen a kifizetések fedezetét az aktív dolgozók járulékai adják. Mivel utóbbiak száma fokozatosan csökkenő tendenciát mutat, az olló szétnyílása csak az adóterhek állandó emelésével, illetve a korhatár kitolásával gátolható meg. Ez azonban idővel komoly problémákat okoz és az állami ellátás reálértékének csökkenésével jár majd. A Grantis szakemberei ezért azt javasolják, nyugdíjbiztosítás, illetve egyéb öngondoskodási megoldások segítségével még időben kezdjünk el takarékoskodni passzív éveinkre.

Minél előbb lépünk, annál könnyebb dolgunk lesz

A mai, rohanó világban kevesen tudnak évtizedekre előre tervezni, az aktuális problémák és kiadások pedig gyakran a háttérbe szorítják az időskori anyagi biztonság kérdését. Ugyanakkor nem lehet elég korán elkezdeni a takarékoskodást, hiszen az idő itt ellenünk dolgozik. Ám ha magunk mellé állítjuk, abból nagyon sokat profitálhatunk. Egy nyugdíjbiztosítás kapcsán ráadásul egyúttal kockázatviselési szolgáltatást is kapunk, amivel garantálhatjuk szeretteink jólétét abban az esetben is, ha velünk esetleg történne valami. Természetesen meglehet, hogy 30-40 éves korban még korainak gondoljuk a nyugdíjcélú megtakarítást, ám ha időben lépünk, akkor minimális ráfordítással is jelentős tartalékot képezhetünk. Ebben egyrészt a kamatos kamat, másfelől pedig a formára elérhető állami támogatás is nagy segítségünkre lesz.

A nyugdíjbiztosítás 5 legfőbb előnye

Ezzel együtt nagyon alaposan meg kell vizsgálnunk, melyik öngondoskodási forma a legmegfelelőbb számunkra. Ma már ugyanis számtalan ilyen elérhető a piacon és nem szabad megfeledkeznünk arról sem, miszerint ezek alapjaiban térhetnek el egymástól. Ugyanakkor az is kétségtelen tény, miszerint a nyugdíjbiztosítás az egyik legnépszerűbb konstrukció, ennek pedig jól körülhatárolható okai vannak. Egyfelől ez a módozat egyike azon háromnak, amelyekre adójóváírás formájában állami támogatás érhető el. Ez összességében akár évi 280 ezer forint plusz megtakarítást is jelenthet, ami hosszú távon komoly pluszt eredményezhet. Ugyancsak hatalmas előny, hogy a kifizetés nem a mindenkori nyugdíjkorhatárhoz kötött, hanem a szerződéskötéskor érvényben lévő adatokhoz. Ez semelyik másik támogatott forma esetében nincs így. Mivel egy államtól független, stabil háttérrel rendelkező megtakarításról van szó, rendkívül biztonságosnak tekinthető. Emellett azt is érdemes szem előtt tartanunk, miszerint a pénzünkhöz egy idő után teljesen adómentesen juthatunk hozzá és a kiegészítő szolgáltatások is rugalmasan kezelhetők.

Mielőtt döntenénk, konzultáljunk szakértőkkel

Jól látszik tehát, hogy a nyugdíjbiztosítás több szempontból is egy roppant előnyös konstrukciónak tekinthető. Ennek fényében nem meglepő tehát, hogy 40-nél is több ajánlat érhető ma el a kínálatban, ám ezek közül kiválasztani azt az egyet, ami minden tekintetben megfelel elvárásainknak, bizony embert próbáló feladat. A tét viszont óriási, hiszen időskori anyagi biztonságunk múlhat döntésünkön, ezért nem szabad kockáztatni. Szerencsére van segítség, hiszen egy független pénzügyi tanácsadó tökéletesen tisztában van a nyugdíjbiztosítás legfontosabb tulajdonságaival és útmutatása alapján könnyedén megtalálhatjuk azt a módozatot, amivel kiváló eredményeket érhetünk el.