Milyen kanapét válasszunk egy ipari stílusú lakásba?

Az ipari stílus az üres ipari terek és gyárak fejlesztésének igényéből fakadt, kezdeteként az 1950-es éveket azonosítjuk. Az ebben a stílusban berendezett első lakásokat Amerikában lehetett megcsodálni. Ipari lakberendezési stílus – mi jellemzi ezt az irányzatot, amely koncepció az évek során egyre népszerűbbé vált?

Az ipari lakberendezési stílus jellemző vonásai

Az ipari stílus a modern belsőépítészet egyik legnépszerűbb irányzata, amelyben az erőteljes, ám mégis letisztult formák, a nagyvonalú és praktikus berendezési tárgyak, valamint az erős, industriális anyagok dominálnak.

Az indusztriális stílusban berendezett lakásokat mindenekelőtt egy monumentális szoba jellemez, amelyet nem szabad megosztani. Válaszfalak alkalmazása, a konyha, a nappali vagy hálószoba felosztása szigorúan tilos! Az ablakok mérete igencsak monumentális, amelyeken nincs függöny, mivel a fény könnyen behatol a szobába. Az ipari teret a dekoráció hiánya jellemez, ahol a színek általában hideg tónusúak: például fehér, szürke vagy téglavörös.

Ha szeretjük a kiegészítőket és a dekorációkat, akkor az ipari stílus nem nekünk való. A minimalizmus itt fontos szerepet játszik, aminek az alapelve a minél kevesebb, annál jobb. Ha feltétlenül szeretnék néhány dekor elemet hozzáadni, válasszunk nyers vagy semleges színeket.

Milyen bútorok alkalmasak az ipari stílusban berendezett lakásba?

A nappali az a helyiség, ahol időnk nagy részét töltjük. Függetlenül attól, hogy modern, skandináv vagy ipari stílusban van berendezve, gondosan kell megterveznünk a teret. Minden tartozéknak összhangban kell lennie a helyiség egészével. Ha ipari stílusban szeretnénk berendezni otthonunkat, akkor az egyik legfontosabb bútordarab, amit ki kell választanunk, az a kanapé. Az ipari stílusú kanapék ugyanis nem csak a funkciójuknak megfelelően szolgálnak, hanem maguk is hozzájárulnak a belső tér hangulatának kialakításához. Az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb szempontokat, amelyeket figyelembe kell vennünk, ha kanapét szeretnénk választani egy ipari stílusban berendezett lakásba.

Anyagok

Fém és fa – ez a kapcsolat jellemzi az ipari stílusú bútorokat. Ehhez továbbra is szükségünk van az egyszerű formára, szükségtelen dekorációk nélkül, valamint hideg és élénk színekre, hogy vizuálisan megnöveljük a helyiséget. Az ipari stílus a természetes anyagokat részesíti előnyben, ezért érdemes olyan kanapét választani, amely valódi bőrből, lenből, vászonból, vagy más természetes anyagokból készült. Az olyan mesterséges anyagok, mint például a műbőr nem igazán illeszkednek az ipari stílushoz.

Színek

Az ipari stílusban a földszínek dominálnak, ezért érdemes olyan kanapét választani, amelynek a színe passzol a környező tér színeihez. A sötétebb árnyalatok, mint a fekete, a szürke, vagy a barna tökéletesen illeszkednek az ipari stílushoz, de a világosabb színek, például a bézs, a krém vagy a fehér is nagyszerű választás lehet.

Forma

Az ipari stílusú kanapék általában nagyobbak és masszívabbak, mint a hagyományos kanapék. A letisztult formákkal és egyenes vonalakkal tarkított bútorok egyedi látványvilágot eredményeznek. Az ipari stílusú kanapék kialakítása általában egyszerű, de határozott vonalvezetésű, és a bútorok masszivitására és tartósságára helyezi a hangsúlyt.

Kiegészítő elemek

Az ipari stílusú kanapéknak gyakran vannak olyan kiegészítő elemeik, mint például az erős, acél vázszerkezetek vagy a rozsdás hatású felületek, amelyek az ipari stílus jegyeit hangsúlyozzák. Az ilyen típusú kiegészítő elemek megadhatják az ipari stílusú kanapéinknak az erőteljes és karakteres megjelenést. Azonban fontos, hogy ne legyenek túlzóan dominánsak, hogy ne vonják el a figyelmet a kanapé alapvető formájáról és funkciójáról. Az acél, a rozsdás, valamint a nyers fa és beton hatások mind olyan kiegészítő elemek lehetnek, amelyeket a kanapé kialakításánál figyelembe vehetünk. Ha azonban túlzásba visszük a kiegészítő elemek használatát, az túl erőteljes és túlzottan industriális hatást eredményezhet, ami megszüntetheti az ipari stílusú kanapéink esztétikai hatását. Az egyszerűség és az elegancia a kulcsfontosságú az ipari stílusú kanapéink megfelelő kiegészítő elemekkel történő ellátásához.

Összegzés

A nagy ipari terekben az ideális választás a letisztult formavilágú kanapé, vagy nagy sarokkanapé választása. Az ülőgarnitúrák, amelyek tartalmazzák a 2-3 személyes kanapét és a hozzáillő kényelmes fotelt is nagyon gyakran használatosak. A legfontosabb szempont az, hogy a kanapé tágas és nagy legyen, és lehetőleg szürke vagy sötét árnyalatú színt válasszunk, lehetőleg fém lábakkal.

Ha az ipari stílust választjuk a nappalinkhoz, akkor fontos, hogy a megfelelő bútort válasszuk ki. Az előnye, hogy nagyobb teret nyújt a belső térben és egyedi karaktert kölcsönöz a lakásnak. A megfelelően kiválasztott bútorokkal az ipari stílusú nappalija stílusosan és modernül nézhet ki.

Az ipari stílus kedvelői számára a tágas belső terek a leginkább előnyösek, amelyek lehetőséget adnak az egyedi és kreatív tervezésre. Azonban, ha a hangulatos, színes és egyedi kiegészítők teli helyeket részesítjük előnyben, akkor a megfelelő bútorokkal egyedivé és színesre varázsolhatjuk a nappalit. A végső döntés azonban a saját ízlésünkön múlik.