Minimál stílusú konyha berendezése

A lakberendezés terén mindenki törekszik az egységes, összehangolt belső terek kialakítására. Ezek közül a minimál stílus egyre népszerűbb, főképp a fiatalabb korosztály körében. Míg korában a stílus csak a háló- nappali területére terjedt ki, ma már a minimál stílusú konyha berendezésére is lehetőségünk van, ami köszönhető a bútorok és a berendezések fejlődésének is.

Minimál konyha jellemzői

A minimál konyhának ugyanúgy megvannak a jellemzői, mint minden más lakberendezési stílusnak, amiket mindenképp érdemes szem előtt tartanunk a belső terek kialakításakor és berendezésekor. Az alábbi jellemzők minden minimál konyha esetében fellelhetők:

Egyszerű minimál konyha

A konyhai kiegészítők száma minimális, a legfontosabb dolog minden esetben a letisztultság. Az anyagválasztás nagyban segíti a könnyű karbantartást, tisztítást és persze a takarítás is egyszerűbbé válik.

Funkcionalitás a minimál konyhában

A minimál konyha kialakítást minden esetben a célszerűség vezérli. Ezért minden elemet gondosan válasszunk ki, mindenképp kerüljük a bonyolult formákat és berendezéseket. Az anyagok felületei legyenek simák, pontos illesztésekkel, így biztosítható a könnyű tisztíthatóság.

Minimál konyha színvilága

Általában három színben gondolkodjunk, elsődleges, másodlagos és egy kiegészítő árnyalatban. Túl feltűnő színek helyett inkább alap és visszafogottabb árnyalatokat válasszunk. A kiegészítőket, edényeket, fogantyúkat a bútorhoz, az összképhez kell hangolnunk, ez nem egyszerű feladat.

A meghatározott számú szín kiválasztásakor elsődleges cél, hogy egy világos, tágas, nyitott teret érzékeltessünk, letisztult látványvilággal. Ezért nagyon sötét színeket csak kiegészítésként, vagy nagyobb alapterületen válasszunk.

Alapszínként a fehére, szürke valamint bézs különböző fokú telítettségeit érdemes alkalmaznunk, de inkább a világoshoz, fényeshez közelítő színeket alkalamzzuk. Fő kiegészítők lehetnek a barna, sötét szürke, fekete. Nagy területen a szürke, fekete háttér mélységet adhat. Kis szobában inkább fehér hátteret válasszunk. A konyhabútor felső része legyen inkább a világos, az alsó szekrények lehetnek sötétek.

Kis vagy stúdió lakásban ha minimál konyhát építünk, a konyha maradjon a háttérben, a dekoráció simuljon a lakás stílusába, kiegészítőként használjuk a sötét színeket.

Berendezések a minimál konyhában

A minimál konyhák jellemzője a modern technológia. Új eszközök tiszta formákkal, fém felületekkel és sok tároló hellyel, hogy a kis eszközöket elpakolhassuk, hiszen a minimál stílusban tilos a vizuális káosz.

Konyhai berendezések terén a beépített kialakítással rendelkező eszközöket érdemes választanunk. Szerencsére ezek már sütő, hűtő, mosogatógép, mikrohullámú sütő és páraelszívó formájában is rendelkezésre állnak, így a végletekig egyszerűsíthetjük konyhánk kinézetét. Ráadásul attól sem kell félnünk, hogy egy beépített hűtő, vagy páraelszívó árak a megfizethetetlen árkategóriába esnének, hiszen ma már bárki számára elérhető árfekvésbe kerültek ezek az eszközök.

Minimál konyha térkihasználása

A minimál stílus a sok fény és szabad tér használatával tud a leginkább érvényesülni. Ezért nagyon fontos a világítás, amiben a süllyesztett lámpák, LED csíkok dobhatják fel leginkább a képet. Függönyök helyett válasszunk inkább modern rolókat, lapfüggönyöket. Kis alapterületen sem kell lemondanunk a minimál stílusról a fentiek betartásával, de alapvetően a nagyobb terekben mutat jól.

Anyagfelhasználás minimál konyhákban

A minimál stílus elegáns és modern, a legújabb trendekre jellemző anyagok használatával. Sokféle fényes és matt anyagot választhatunk, előnyben részesítve a sima felületeket. Népszerűek a rozsdamentes acél, üveg, alumínium, műanyag, akrilkötésű ásványi lapok, de fontosak a természetes anyagok mint a kő, fa, parafa jelenléte is, hogy ne csapjon át posztmodern kinézetűbe koynhánk.

Dekoráció a minimál stílusú konyhában

A letisztult stílust követve, minél kevesebb kiegészítőt tegyünk a falakra, használhatunk viszont falpaneleket, tapétát, nagy műtárgyakat. A tégla passzolhat a minimál stílushoz is, festett és nyers formában is.

Összegezve:

A minimál stílus tehát a konyha terén is az egyszerűségről szól, ami a színekben, dekorációban, berendezésekben és bútorzatban is folyamatosan visszaköszönhet.