Napelem rendszer akkumulátorral – vajon megéri a telepítése?

A rövid, vagy a hosszú választ szeretnétek? Szerintem mindkettőt érdemes lehet meghallgatni, főleg azért, mert mindkettő ugyanúgy cseng: „az attól függ”. Ha valamit megtanítanak a Műegyetemen, akkor az ez a mondat. Soha ne adj egyenes választ (főleg, ha valójában fogalmad sincs arról, amiről kérdeznek), abba még a végén beleköthetnek! Inkább próbálj meg kitérni és humi-humizni, mire össze tudsz stand up-olni egy épkézláb, mindenre is kitérő, tökéletes, attól függ-öt követő választ. Például arról, hogy megéri-e egy napelem rendszer akkumulátorral történő telepítése.

Kezdjük ott a történetet, hogy akarsz-e napelemet, vagy nem. Ha erre az a válasz, hogy nem, akkor valami nagy égi csodának kell történnie ahhoz, hogy ez érdemben megváltozzon, például potyoghatnának ingyen inverterek az égből, de ez valószínűleg nem fog megtörténni. Sokkal inkább érdemes tovább gondolkodni ezen a kérdésen akkor, ha egyébként szeretnél napelemes rendszert, csak most nem vagy tisztában a hogyan kérdésével. Nos, ha szeretnél ilyet, de még nem indítottál el a szolgáltató irányába igénybejelentést, akkor az a szomorú helyzet van, hogy az akksis telepítés az egyedüli opció – jelenleg. Nincs más mód, mert nem lehet a hálózatra csatlakozni. Kivéve, hogyha még tavaly októberig beadtad az igénybejelentődet erre és abban a szent kegyben részesített a szolgáltató, hogy már most pozitívan elbírálta ezt a kérelmet, mert akkor lehet hálózatra tápláló rendszert kiépíteni. Azt gondolom viszont, hogy erre elég kevesen várakoznak már és sokkal inkább új igények születnek. Erre viszont jelenleg az egyedüli megoldást a napelem rendszer akkumulátorral való telepítése.

Az akksi arra ad áthidaló megoldást, hogy simán lehessen használni a napból származó energiát az éjszakai órákban is anélkül, hogy a hálózati áramforrásra volnánk rászorulva. Mert hát miért építene valaki milliókért egy olyan rendszert, amivel aztán mégsem tudja ellátni a saját igényeit?! Azonban a helyzet valójában az, hogy szigetüzemű rendszerből csak jókora túltervezés esetén lehet olyan fotovoltaikus rendszert kiépíteni, ami a téli hónapokban is képes ellátni a háztartás energiaszükségletét. Ez azért van így, mert ezekben a hónapokban a Nap sokkal alacsonyabb szögben éri a Földet a mi szélességünkön és ezért nem tud olyan mennyiségű energiát termelni, mint a tavaszi és őszi időszakban, nem is beszélve a nyárról.

De akkor most mégis, valaki mondja már meg, hogy megéri-e az akksis rendszer?! Tényeket lehet közölni, ahogyan a napelemrendszer.info-n is lehet ilyen tényeket olvasni. Így például az, hogy a szaldó visszatérése valamilyen formában garantált, az szinte biztos. Hiszen olyan vállalásaink vannak az EU felé, hogy még nagyon-nagyon sok kilowattnyi rendszert kell telepíteni ahhoz, hogy teljesíteni tudjuk a zöld kvótát – a már nem is olyan sok hátralevő időben. Szóval biztos, hogy valahogyan ösztönözni fogják a lakosságot a napenergiás rendszerek telepítésére. Ez történhet akként, hogy újra valamilyen kedvezményes elszámolási rendszert kínál a szolgáltató, tehát a szaldónak valamilyen más formája tér vissza. Vagy lehet az is, hogy olyan támogatások lesznek, amivel kedvezőbb feltételek mellett lehet elindítani egy alapvetően drágább beruházást. Mert az is tény, hogy a napelem rendszer akkumulátorral egy drágább beruházás.

Lényeg a lényeg, hogy valamilyen formában ösztönözni kell majd az embereket és kedvezőbbé kell tenni a beszállást a zöld energia használatába, különben elbukjuk az EU-s vállalást, aminek vélhetően nem túl pozitív következményei lennének.

Szóval, ha legalább egy ajánlat erejéig sikerült felkeltenem az érdeklődéseteket, akkor egy ingyenes felmérést mindenképpen megér ennek a kérdésnek a körül járása. Így hát a napelemrendszer.info-t ajánlom, hogy lessétek meg és kérjetek ajánlatot, mert lehet, hogy nektek megéri egy napelem rendszer akkumulátorral.